Kolajen Nedir?

Merak edilen tüm sorular...

Kolajen Nedir?

Kolajen insan vücudunda en fazla bulunan proteindir. Kemiklerde, kaslarda, tendonlarda ve deride bulunur. Kolajen vücudu bir arada tutan maddedir. Güç ve esneklik sağlamak için bir iskele oluşturur.

İnsanlar yaşlandıkça kolajen kaybeder. Bu durum eklemlerin zayıflamasına ve cildin daha az sıkılaşmasına yol açar. Bu nedenle kolajen takviyelerinin kullanımı popüler hale geldi.

Kolajen takviyeleri vücut dokularının onarımı da dahil olmak üzere tıbbi ve kozmetik amaçlar için kullanılır.

0
Paket
0
Kullanıcı
0
Mutlu Müşteri

Kolajenin Faydaları Nelerdir?

  • Ciltteki yaşlanmaya bağlı oluşan kırışıklıkları azaltır.
  • Cilt dokusunun esnekliğini ve nemini artırır.
  • Saçları ve tırnakları güçlendirir.
  • Ciltte oluşan çatlak ve selülit izlerini azaltır.
  • Sporcuların sakatlık yaşamasını önlemeye yardımcı olur.
  • Kas kütlesinin ve gücünün artışına yardımcı olur.
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesine katkı sağlar.

Kolajen Peptit Nedir?

Protein açısından zengin yiyecekler yediğimiz zaman vücut kolajen yapmak için amino asitleri kullanır. Ancak doğal formundaki kolajenin sindirimi zordur. Çünkü sıkıca paketlenmiş uzun liflerden oluşur. Çoğu kolajen takviyesi, hidrolize kolajen olarak da adlandırılan kolajen peptitleri adı verilen daha küçük, sindirimi kolay kolajen formları kullanır. Üreticiler, kolajeni daha küçük parçalara ayırmak için kimyasallar veya yüksek ısı uygulayarak kolajen peptitleri üretirler.

Kolajen Ne Yapar?

Kolajenin ana rolü, vücut parçaları için yapı taşları sağlamak ve onları güçlü ve esnek tutmaktır. Her kolajen türü farklı özelliklere ve farklı işlevlere sahiptir. Birbirine örülmüş ipliklerden oluşan bir ip gibi her bir kolajen lifi peptit adı verilen milyonlarca protein tarafından birbirine dokunmuştur. Tüm kolajen türleri vücudun dokularının şeklini, elastikiyetini ve gücünü korumasına yardımcı olur.

Kolajen Türleri Nelerdir?

Kolajenin birçok tipi vardır. Ancak kolajenin yüzde 80 ila 90’ı tip 1, 2 ve 3’e aittir.

Tip I: En bol miktarda bulunan kolajendir, ciltte, bağlarda, dişlerde, kemiklerde ve tendonlarda bulunan uzun, sıkıca paketlenmiş liflerden oluşur.

Tip II: Eklemler, kulaklar ve burun gibi vücut kısımlarında sert, esnek dokular oluşturan kıkırdaklarda bulunan daha kısa liflerden oluşur.

Tip III: Kan damarları, bağırsaklar ve deri gibi vücut kısımlarında bulunur, kanın pıhtılaşmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Kolajen Eksikliğinin Cilt Üzerinde Etkisi Nasıldır?

İnsan yaşlandıkça vücudu daha az kolajen üretir. Bu kolajen eksikliği yaygın yaşlanma belirtilerine neden olur. Kırışıklıklar, elastikiyetini kaybetmiş sarkık cilt ve sert eklemler vücudun daha az kolajen ürettiğinin işaretleridir.

Kolajen seviyeleri yüksek olduğunda cilt yumuşak, pürüzsüz ve sıkıdır. Kolajen cilt hücrelerinin kendilerini yenilemesine ve onarmasına yardımcı olur. Kolajen ayrıca cildin nemli kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle kolajen yıllar boyunca cilt bakımı için çok önemli bir bileşen olarak görülmüştür.

Kolajen Kullanımı Kadınlarda ve Erkeklerde Farklılık Gösterir Mi?

Yaşlandıkça daha az kolajen üretiriz. 30 yaş sonrasında vücut kaybettiği kadar kolajen üretemez. Kolajen kaybı cildimizi daha ince, sarkık ve kırışıklara daha yatkın hale getirir. Aynı süreç hem erkekler hem de kadınlar için farklı oranlarda gerçekleşir.

Yetişkin erkekler hayatı boyunca sabit oranda kolajen kaybeder. Genç yaştaki kadınlar vücudunun ürettiğinden daha az kolajen kaybeder. Ancak menopoza girdiklerinde daha hızlı kolajen kaybetmeye başlarlar. Hülasa, erkekler kadınlara göre daha genç yaşta yaşlanmaya başlar.

Kolajenin Vücutta Azalmasına Yol Açan Nedenler Nelerdir?

Bazı faktörler vücuttaki kolajen seviyelerini tüketebilir. Onlardan kaçınmak cildi daha uzun süre sağlıklı tutabilir.

Yüksek şeker tüketimi: Proteinlere zarar verir ve kolajeni kuru, kırılgan ve zayıf hale getirebilir.

Sigara: Tütün dumanında bulunan birçok kimyasal ciltte hem kolajen hem de elastine zarar verir. Nikotin ayrıca cildin dış katmanlarındaki kan damarlarını daraltır. Bu durum, cilde besin ve oksijen verilmesini azaltarak cilt sağlığını tehlikeye atar.

Güneş Işığı: Güneş ışığındaki ultraviyole ışınları kollajenin parçalanmasına neden olur. Güneş ışığındaki UV ışınları dermisteki kolajene zarar verir ve cilt yanlış şekilde yeniden yapılandırılarak kırışıklıklar oluşur.

Otoimmün bozukluklar: Bazı otoimmün bozukluklar, antikorların kollajeni hedeflemesine neden olur.

Genetik değişiklikler: Üretilen kolajen daha düşük olabilir veya işlevsiz, mutasyona uğramış kolajen olabilir.

Yaşlanma süreci: Kolajen seviyelerinin zamanla doğal olarak tükenmesine neden olur. Bunu önlemenin bir yolu yoktur.

Kolajenin Faydasını ve Etkisini Ne Zaman Görürüz?

Kolajen peptitleri kan dolaşımına kolayca geçerek vücudun kolajeni hızlı bir şekilde kullanmasını sağlar. Kolajenin etkisini görmeniz vücudunuzdaki mevcut kolajen seviyesine bağlıdır. Kolajen seviyeniz çok düşük ise kolajen kullanarak değişimi daha hızlı görebilirsiniz.

Cilt desteği faydaları: 4 ila 12 hafta (1 ila 3 ay)

Kas kütlesi ve gücü (direnç eğitimi ile birlikte): 3 ay

Fiziksel antrenmandan sonra daha az ağrı: birkaç gün içinde

Ortak sağlık desteği: 4 ila 6 ay

Tendon desteği (güçlendirme egzersizi ile): 3 ila 6 ay

Kemik yoğunluğu desteği: 12 ay

Saç: belirsiz

What We Do

Our Services

Honey production

We have been producing honey for many years and we are undeniably proud of the quality of our products.

Beekeeping course

Everything you need to know about beekeeping in our overwhelming online course.

Swarm removing

We also provide a service for removing bee swarms. Just give us a call and we will deal with it right away.

Good choice
Easy to order
Quality assurance
Fast shipping
En yeni İçerikler

Güncel Blog

One pound of honey
Categories
Honey

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed maximus mollis malesuada. Sed suscipit, tortor nec sollicitudin tincidunt, massa ipsum vestibulum dui, ut mattis nisl nibh sit amet nibh. Etiam malesuada neque vel elit auctor hendrerit. Suspendisse ultricies rutrum faucibus.

What is honey?
Categories
Beekeeping

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed maximus mollis malesuada. Sed suscipit, tortor nec sollicitudin tincidunt, massa ipsum vestibulum dui, ut mattis nisl nibh sit amet nibh. Etiam malesuada neque vel elit auctor hendrerit. Suspendisse ultricies rutrum faucibus.

Collaborations

Our Partners

English EN Turkish TR
Mesaj Yaz.
1
Şuanda Çevrimiçiyiz. 😊
Merhaba!
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz. 😊